Coaching en begeleiding

 Coach Haarlem

 

 

 

Mensen denken vaak dat coaches mensen zonder baan zijn en dat ze niet eens professionals zijn. Helaas denken mensen heel vaak dat het hele doel van een coach in het leven is om een ander te helpen zijn doel te bereiken, zonder enige inbreng van de cliënt. Dit veroorzaakt meer conflicten dan het optreden als professional; het zorgt ervoor dat veel mensen een mening hebben over coaching en denken dat het misschien om de coach gaat, in plaats van om de cliënt.

De coaching vereist dat de coach benaderbaar is, dat de coach luistert en dat de coach een goede luisteraar is. Het betekent ook dat de coach en de cliënt een verstandhouding kunnen delen. Het vereist een goed koesterende coaching relatie tussen de cliënt en de coach wat betekent dat de cliënt een gevoel van belangrijkheid krijgt. De coach en de cliënt moeten leren elkaar te vertrouwen en als zodanig het proces van coaching te vertrouwen. Coaching is geen systeem van een proces dat, wanneer het voltooid is, het gewenste resultaat oplevert (meestal een resultaat dat beter is dan het oorspronkelijke proces). Coaching is meer een relatie, die u zal helpen om sneller dan de weg naar de bestemming van uw gewenste doel te gaan. Coaching zal u helpen om naar meer van de situatie te kijken dan naar wat u wilt zien. Er moet een relatie tussen de cliënt en de coach ontstaan waarin de cliënt weet wat de coach gaat doen en hem of haar vertrouwt.

De waarde van coaching ligt niet in het bereikte doel of in het proces van coaching. De waarde van coaching ligt in de relatie die de coach creëert, dat de cliënt het proces leert begrijpen en zijn of haar eigen zeer persoonlijke coachingsproces leert activeren en leert herkennen wanneer het patroon in een andere situatie is verschenen.

In mijn ervaring moet je, om andere mensen met succes te kunnen coachen, enig inzicht hebben in waarom mensen zijn zoals ze zijn en hoe je ze zover kunt krijgen dat ze zelf leren. Het proces werkt vrij goed als de cliënt zelfreflecterend is of zijn eigen aanwijzingen geeft. Het proces van coaching is merkbaar wanneer de cliënt bereid is de moeite te nemen om zijn/haar eigen leren te zoeken waar de coaching kan worden gebonden en als zodanig tot zichtbare vooruitgang kan leiden. Iemand kan bijvoorbeeld een doel hebben om tot de ‘326’ te komen, maar weigert misschien de prijs te betalen, namelijk de dokter of zelfs een therapeut te vinden. De cliënt gaat misschien zelfs naar de sportschool of naar de tandarts in de tussenpozen. De cliënt zal dat doen, omdat de ongelukkigheid in hem/haar niet is veranderd in een werksituatie waarin die route wordt gevolgd. Het resultaat is dat zij enig succes heeft in dit patroon, maar zij is er zich uit zichzelf van bewust dat het niet werkt, of zij heeft gewoon niet nauwkeurig in zichzelf de weg ontdekt om bij haar doel te komen. De volgende stap is dat zij een strategie kan samenstellen om een andere route te gebruiken zoals de bus nemen. Bij dit proces zijn ook de andere werknemers betrokken, die misschien wel betrokken zijn bij de algehele voortgang van het project, maar buiten het voorrecht van deuter staan voor het gehele project.

Een coach verschaft het leren en de middelen om de persoon of het team te helpen naar een bestemming te gaan, in plaats van naar een oude bestemming die weg is. Als de coach een coach is, opent hij de weg voor de cliënt om te ontdekken, niet op basis van het vooraf bepaalde model van de coach, maar op basis van de eigen kennis en ervaringen van de cliënt en de partner. Het is deze kennis en ervaring die maakt dat het partnerschap goed werkt.

Comments are Disabled